Pakleni vikend, 27-29.07

Kao što smo i najavili početkom nedelje, za vikend nas očekuju ekstremno visoke temperature. U subotu oko 35 stepeni, u nedelju oko 37, a u ponedeljak do 39-40 stepeni. I noći će biti toplije, minimalne temperature 20-22 stepena. Naravno ove temperature se mere po svetskim standardima iznad zelene površine na 2m visine. Svakako će se iznad usijanog asfalta i betona, temperatura penjati i do 50 stepeni.

Karta: Maksimalne temperature u ponedeljak po GFS-u

Balkan_2013072600_tmax2m_87

U noći na utorak nas očekuje hladan front, osveženje će doneti severozapadni vetar, pa se u utorak očekuje 7-8 stepeni niže temperature.

SAVETI:

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su načelnice smene u Hitnoj pomoći dr Valentine Andrejić građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u Beogradu i u drugim delovima Srbije. Posebno se hroničnim bolesnicima i starijim osobama savetuje redovna terapija i da što manje izlaze iz svojih domova u najtoplijem delu dana.
Kada su visoke temperature vazduha, preporučuje se i lagana ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, nošenje bočice sa vodom, odmor i oprez u saobraćaju.  Savetuju se i šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *