Zima kuca na vratima!

Još par dana do kraja nedelje zadržava se relativno toplo vreme za ovo doba godine, a od ponedeljka nam sa severoistoka dolazi prvi hladni talas ove jeseni. Temperatura će se spustiti za desetak stepeni.

ECM1-271113 ECM0-271113

Naime, položaj sistema je takav (pravi zimski) da se u blizini Britanskog poluostrva postavlja anticiklona koja se zove još i blok jer štiti Evropu od ustaljenog zapadnog strujanja. Time se otvara put hladnom vazduhu da se sa severa i severoistoka proširi preko većeg dela Evrope. Dakle, već u ponedeljak tokom jutra se očekuje dolazak hladnijeg vazduha kod nas, pa se tokom sledeće nedelje očekuju jutarnji mrazevi, a maksimalne temperature će biti oko nule ili najviše 3-4 stepena iznad. Duvaće severni i severozapadni vetar.

Vreme je da se pripremi zimska garderova. Takođe i da se stave zimske gume na automobile, kako ne bi bilo problema sa snegom i ledom. Što se tiče prvih pahulja, njih bi mogli videti u ponedeljak, ali ne možemo govoriti još i o snežnom pokrivaču. I nepoznato je još da li će ciklon koji će se kretati dosta južnije donositi eventualno snežne padavine tokom utorka i srede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *