Vremenska prognoza 24-27. januar 2014.

U noći četvrtak na petak jače naoblačenje sa zapada koje može usloviti slabe snežne padavine do jutarnjih sati. Tokom prepodneva pojačaće severoistočni vetar koji će usloviti blagi porast temperature do 3 stepena, padavine će biti slabe u prepodnevnim satima – najverovatnije kao susnežica, a postoji mogućnost usled jačeg prodora toplog vazduha u sloju od 500-1000m i za kišu sredinom dana. Poslepodne će padavine jačati, pa bi trebalo očekivati postepen pad temperature, i dalje treba računati na mešanje padavina. U večernjim satima bi trebalo da se poklope svi uslovi za snežne padavine, pa tokom noći treba računati na sneg i temperaturu između -1 i 0 stepeni. Doćiće do formiranja snežnog pokrivača visine 5-10cm. Padavine će prestati u subotu sredinom dana.

U toku noći subota na nedelju će doći do delimičnog razvedravanja, pa bi jutarnja temperatura u nedelju ujutru prvi put ove zime mogla biti u dvocifrenom minusu. U nedelju i ponedeljak umereno do pretežno oblačno i hladno, kada bi i maksimalne temperature trebale da ostanu ispod nula stepeni. Posle dugog perioda toplog vremena, sledi nam jedna zimska epizoda.

padavine-jan14

Slika: Granica kiše i snega tokom petka

P.S. Situacija prognozirana za sutra je veoma granična i samo mala pomeranja koja su još uvek moguća mogu značiti kišu tokom celog dana ili sa druge strane i sneg, što bi uticalo na ukupno visinu snežnog pokrivača. Samo 1 stepen temperature gore i dole može napraviti veliku razliku. Temperatura na 1500m će verovatno tokom celog dana biti u minusu, međutim vazduh će se u srednjim slojevima zagrevati zbog vetra koji će prelaziti preko Karpata, pa to može usloviti i kišu sredinom dana i tokom popodneva. Modeli se ne razlikuju puno, ali ne postoji još kompletna 3D analiza kompletne atmosfere, tako da sutra treba računati na sve mogućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *